top of page

Korte geschiedenis van onze zwemclub:

Onderaan deze webpagina kan u een uitgebreide brochure downloaden over de 50 jarige bestaansgeschiedenis van KAZS.

 

Het is allemaal begonnen met de gebroeders Louis en Julien Geeraerts en Louis Corten, die in jaren 1950 in de Demer en Motte gingen zwemmen.

 

Toen in 1952 Frans Daems het domein Schoonhoven kocht, werden er visvijvers aangelegd en een gedeelte van deze vijvers werden voorzien om te zwemmen. Mensen die regelmatig kwamen zwemmen raakten bevriend met elkaar en enkele jaren later werd een 50 meter zwembad in de vijver aangelegd. Na de organisatie van de zwem- en duikkampioenschappen ter gelegenheid van Aarschot kermis in 1965, werd op 3 oktober werd AZS officieel gesticht. Op de 1ste algemene bestuursvergadering van 3 oktober 1965 werden de statuten van de huidige club vastgelegd. De oprichters en tevens eerste bestuursleden waren Frans Daems (Voorzitter), F. Kerselaers (Ondervoorzitter), Julien Geeraerts (Secretaris) en Jozef Severens (Schatbewaarder).

1970_kazs_openluchtzwembad_schoonhoven.j

Er werd gezwommen van mei tot oktober in openlucht, dat bij koude dagen niet meeviel.

In de wintermaanden werd er aan andere sporten gedaan: oa. turnen, volleybal, fietsen en schaatsen op de bevroren vijvers van Schoonhoven. In de jaren 70 kwam er zelfs een moderne vijfkamp met paardrijden, schermen, schieten, zwemmen en veldlopen.

 

Maar er werd vooral gewandeld, waardoor AZS ook een wandelclub was. De wandelactiviteiten hebben plaatsgevonden tot het jaar 2000. Sommige wandelactiviteiten zijn blijven voortbestaan o.a. de Duvelmars, die nog steeds door de Knoet georganiseerd wordt.

 

Vanaf 1972 werd er zwemles gegeven in het zwembad van het Damiaaninstituut, maar KAZS heeft ook gezwommen in het zwembaden van Tremelo, Betekom en Heist op den Berg.

In 1980 opent het zwembad Demervallei zijn deuren. Jammer genoeg komen er meerdere openingen en sluitingen tot 1985, het ledenaantal ging als een jojo op en neer. Het waren moeilijke jaren voor KAZS en middenin deze moeilijke periode hebben we moeten afscheid nemen van stichter Frans Daems. Jan Roelants volgde hem op als voorzitter. In die beginjaren 80 is ook het prachtige 50 meter openluchtzwembad van Schoonhoven aan een stille dood gestorven.

 

Het was de gewoonte van het bestuur om met de Aarschot kermis mosselen te gaan eten en daar is het idee ontstaan om een mosselfeest te organiseren. En vanaf 1991 tot vandaag wordt jaarlijks in september een mosselfeest georganiseerd. 

 

Eind jaren 80 trokken we op stagekamp naar Kluisbergen, Molenheide en Frameries en in 1993 brachten we een bezoek aan Zuid-Afrika.

Vanaf dan gaan we op zwemstage in het buitenland eerst naar Frankrijk en vanaf 1997 naar Hongarije, waar we tot op heden meestal naartoe trekken.

 

Op 23 oktober 2015 werd de 50ste verjaardag geviert van AZS. Ter gelegenheid van de 50ste verjaardag kreeg AZS de Koninklijke titel en werd het KAZS. De tentoonstelling en de zwemmarathon tussen de oud leden en de nieuwe generatie was een groot succes. Werden gehuldigd voor hun inzet: Jozef en Linne Severens, Pol Feyaerts, Monique van Tomme, Andrea Daems, Jan en Angelle Roelants, Jo Merckx, Iris van Bael, en Hilde Heylen.

bottom of page